Intro

Bildts Dokumintasysintrum
Klik op de foto voor een vergroting
Geslaagde gedichtenavond in bibliotheek St.Annaparochie

Geplaatst: 27-01-17

Al bijna 20 jaar wordt op de laatste donderdag van januari de “Gedichte-aven op het Bildt” gehouden, in de bibliotheek van St. Annaparochie.

De eerste jaren nog vooral Friese en Nederlandse gedichten voorgedragen, meest uit een gedichtenbundel. Er is vooral de laatste vijf jaar een duidelijke trend merkbaar: steeds meer mensen dragen hun eigen gemaakte gedichten voor, en liefst in hun eigen taal.

Ook donderdag 26 januari bleek dit weer: van de 21 voordragers droegen 12 mensen eigen werk voor, waarvan 11 in het Bildts.

Wat verder opviel, was de hommage aan de in april overleden Bildtse dichter Arjen Dijkstra. Jan Faber memoreerde Dijkstra al in zijn voorwoord, lady-speaker ( mooi Bildts woord!) Yntskje Dijkstra roemde haar favoriete Bildtse dichter nogmaals en diverse andere voordragers lazen werk voor van Arjen. De nalatenschap van deze dichter is geschonken aan het Bildts Dokumintasysintrum, dat samen met Stichting Ons Bildt eraan werkt om eind dit jaar een boek over het leven en het werk van Dijkstra uit te geven.

Verder kwam het thema humor ook uitgebreid aan bod: of het nu was via SSSSietse de Sssslang, of de Tsjien Pear Klompkes, of via de Elfstedentocht waarbij elke deelnemer een onderdeel van zijn lichaam verloor, of het gedicht van Dorresteijn over de Huwelijkse Staat. Voeg daarbij nog wat relatieproblematiek, wat maatschappijkritiek en wat waargebeurde verhalen in dichtvorm, en de avond was meer dan geslaagd.

De 75 bezoekers luisterde naast de gedichten van de accordeonmuziek van Piet Poelstra, die zelf ook zichtbaar genoot.

De avond werd georganiseerd door Stichting Bildts Aigene, met een voortrekkersrol van het Bildts Dokumintasysintrum in de personen van Jan Faber en Frootje de Weert en in samenwerking met Bibliotheek Noord Fryslân. Namens deze bedankte Ali Bronger naast de aanwezigen, ook de genoemde organisatoren. Voor iedere deelnemer was er een roos als dank, en de eerste voordragers voor 2018 staan al genoteerd.